Labradoodles

Hypo-allergene vacht en een top karakter

De labradoodle is een enorme rage. Dit is natuurlijk niet voor niks. Mensen die voor heen geen honden konden nemen vanwege een allergie, hebben nu ook de kans om te genieten van een leuke hond, dankzij de hypo-allergene vacht. Maar niet alleen bij mensen met een allergie zijn ze nu in trek. Ze hebben zo’n mooi uiterlijk en een intens lief, volgzaam karakter dat vele mensen zweren bij dit ras. De labradoodle is heel erg intelligent en goed te trainen.

De Labradoodle en ik

Ik ben ook helemaal fan van dit ras. Vanaf dat ik hondentrimster ben, heb ik mij laten specialiseren in de vachtverzorging van de labradoodle. Ik was gelijk helemaal om vanaf mijn eerste Labradoodle klant. Na drie jaar ervaring met allemaal leuke lieve labradoodles bij mij in de trimsalon heb ik er zelf ook een. Charlie een lieve abricot wavy-fleece Australian labradoodle. Zij is een pup van Jill van de Gelderse doodles. Ik heb met Jill ook mijn examen gedaan op mijn honden-trimopleiding.

70% van mijn klanten zijn Labradoodles en andere doodles!

70% van mijn klanten zijn Labradoodles en andere doodles. Hierdoor ben ik er achter gekomen waar de meeste problemen zitten omtrent de verzorging en de bewerkelijkheid van de vacht.

Een labradoodle verhaart wel, maar de vacht blijft hangen in de gezonde vacht. Het is dus van belang om deze loszittende vacht uit de vacht te blazen en te borstelen. Als je dit niet doet gaat deze vacht ernstig vervilten.

Drie verschillende soorten vachten 

  • De wol vacht – Curly wool: Deze vacht heeft gedraaide krulletjes dicht tegen de huid aan en lijkt veel op de vacht van een poedel.
  • De curly fleece vacht: Een gekrulde vacht (vaak in spiraalvorm), hangend in gedraaide strengen die losser en opener is dan de wolvacht.
  • De wavy fleece vacht: Een vacht hangend in golvende strengen. Deze vacht voelt zacht aan als van een Angora-geit en de structuur is los.

Alle vacht types kunnen in een nest voorkomen…

Het perfect onderhouden van de Labradoodle vacht

Tips voor thuis van de specialist!

  1. Zorg voor een goede borstel, kam en waterblazer/doodlebooster. Zorg dat je goede shampoo en conditioner in huis hebt die vacht en huid verzorgt en onderhoudt. Bij het Labradoodle welkomspakket zie je welke producten ik als vacht specialist aanraad

2. Leer een pup of een herplaatser vanaf de eerste dag dat bij jou in huis komt, dat de vacht verzorgt moet worden. Dit houdt in dat je een plekje creëert ( het liefst op een tafel/trimtafel) waar de vacht verzorging plaatsvindt.

3. Het blazen kan op een natte en op een droge vacht: Om te beginnen doe je geen blaaskop op de slang. Je blaast de vacht op een zachte stand uit van onder naar boven. De hond zal dit spannend vinden maar je zegt geruststellende woordjes en als de hond ontspant geef je een beloningsbrokje. Beloon niet als de hond in paniek is.

4. Borstel ook weer van af onder naar boven. Begin bij de voetjes: controleer tussen de pootjes en teentjes op klitjes. Kam eerst de pootjes, ga laagje voor laagje omhoog. Gebruik de borstel voor te ontklitten en gebruik de kam alleen ter controle. Aandacht puntjes zijn de staart, de oren/onder de oren en de snor.

5. Wees consequent. Een pup ziet in het begin alles als spannend, leuk en spelen. Ben hierin heel duidelijk en consequent. Bijten en happen naar de borstel en blazer mag niet. Zeg duidelijk “NEE of FOEI. Staat de hond stil en luistert hij/zij goed beloon je met een brokje of een dikke knuffel. Als je dit in het begin goed aanleert, heb je voor altijd een brave hond met het verzorgen!

6. Was je hond wekelijks of om de week met een goede hondenshampoo bijv. van Yuup. Een schone vacht is beter te onder houden dan een vieze vacht. Door gebruik van een conditioner blijft de vacht langer klitvrij.

7. Maak elke dag de ooghoekjes schoon en controleer het poepgaatje of er geen viezigheid in blijft hangen knip dit zo nodig even weg.